Home  
  Boeken  Gastenboek  Links  Satsang  Spanjecentrum  Tibet

 

 

 shantimayi
Het leven zelf is
de grootste meester

 

 

 

 

Door Prembuddha

Oude mannen met lange grijze baarden, en diepe wijze ogen als oceanen waar je in kunt verdrinken, de zoete lucht van wierook en en lange pauselijke soepjurken. Dat zijn meestal de beelden die het woord verlichting of guru oproepen. Vaak leek het er op dat verlichting alleen bereikbaar is voor mannen op hoge leeftijd. Als het al zo was is daar de laatste tijd duidelijk verandering in gekomen.

Shanti Mayi, een amerikaanse in de veertig, met stralende ogen, lang blond haar en sexy, was deze zomer in Nederland. Ze gaf op diverse plaatsen lezingen en inwijdingen in de Gayatri Mantra. Tijdens die bijeenkomsten gedroeg ze zich als een vurige verleidelijke leeuwin, de energie spetterde in het rond en er werd heel wat afgelachen. Tijdens haar verblijf in Amsterdam had ik een kort gesprek met haar. Op de vraag of ze de staat van verlichting bereikt heeft, en of ze een meester is, anderen op het spirituele pad kan helpen, antwoordde ze met een eenvoudig en direkt 'ja'.

Shanti Mayi in Nederland

maharadjiShanti Mayi groeide op in Eugene, een klein stadje in de amerikaanse staat  Oregon.  Toen ze 15 was kreeg ze haar eerste kind en later volgden er nog twee.  Als kind  was ze geïnteresseerd in de spirituele kant van het bestaan.
Op zoek naar een  meester die haar verder kon helpen bezocht ze in 1987 India.  Toen zij in Rishikesh guru Maharadji ontmoette was er voor haar geen twijfel  mogelijk, ze had haar  meester gevonden. Ze gaf haar verleden, haar werk als  fotografe op, ze gooide  haar kamera letterlijk in de Ganges.
 De jaren die erop  volgden bracht ze  gedeeltelijk in Amerika en gedeeltelijk in de  ashram in India  door.
 Ze beschrijft haar  verlichting als een geleidelijk proces. Na haar verlichting  woonde  ze drie jaar in de  ashram om in deze nieuwe staat van bewustzijn te  settelen.  Vervolgens vroeg  Maharaji haar naar het westen te gaanom te delen  wat ze  gevonden had.
'

 

Welk pad onderwijs je?

'Dat hangt van de persoon af. Ik heb geen werkelijke leer. Het gaat erom dat je in het moment komt, je het leven toestaat je alles te leren wat het je te leren heeft. Want het leven zelf is de beste guru, beter dan welke meester dan ook. Het leven zelf laat je alles zien, letterlijk ALLES. Het helpt je, ondersteunt je, inspireert je of geeft je een schop. Het leven zelf is de weg. Je kunt het niet verkeerd doen, je kunt het niet goed doen, je kunt het alleen leven. Het gaat erom van elke ervaring in je leven te leren.
Mijn echte leraar was het leven zelf en het was mijn guru die me daar induwde. Hij was mijn totale steun, m'n inspiratie en in ieder opzicht mijn gids. Maar hoewel de de ashram van Maharadji een vedische, een traditioneel hindoeistische achtergond heeft, ben ik nooit een hindoe geweest.'

Wat is verlichting?

'Het is niet iets dat je kunt bezitten of verwerven want het is dat wat je uiteindelijk al bent. Als je het ervaart zie je het in iedereen. Het is altijd in je, ik ben niets meer dan jij. Het is een kwestie van ontspanning in wat je werkelijk bent.'

Kunnen drugs je helpen?

'Ja , drugs kunnen een hulp zijn. De peyote helpt de indianen met de werkelijke aard van de natuur in kontakt te komen. Maar er zijn ook baba's in India die drugs misbruiken. Het is zoals met alles, je kunt het gebruiken of misbruiken. Maar de ervaring met drugs gaat voorbij. En uiteindelijk gaat het erom iets te vinden dat niet komt of gaat. Ik ben niet voor of tegen drugs. Uiteindelijk gaat het erom de bron te vinden waaruit alle bestaan voortkomt en weer in terug gaat. Mensen kunnen in drugs vastlopen. Maar je kunt overal in vastlopen, in sex, relaties noem maar op. Als mensen zich net zo veel op hun binnenwereld als hun buitenwereld richten kunnen veel meer mensen zichzelf realiseren, verlichting vinden.'

Gepubliceerd in Soft Secrets december 1994

 

Home    Boeken  Gastenboek  Links  Satsang  Spanjecentrum  Tibet