Home    Boeken  Gastenboek  Links  Satsang  Spanjecentrum  Tibet

 

 

 

neelam en prembuddha


 

 

Satsang met Neelam
India My Love

 

 

 Door Prembuddha

Lang kan ik niet zonder moeder India. Mijn laatste bezoek dateerde uit 94, en de drang er weer terug te keren was dit jaar onontkoombaar. De retraite die Neelam, een verlichte vrouw uit de lijn Ramana Maharshi, Poonjaji (de leeuw van Lucknow) in oktober in Rishikesh gaf vormde afgelopen najaar een goede aanleiding de reis naar het oosten weer te maken. Mijn eerste ontmoeting met Neelam dateerde uit het voorjaar van '97. Ik kreeg een uitnodiging voor satsang, een ontmoeting met haar in handen met een foto er op. Warmte en openheid straalde van haar gezicht uit. De satsang vond plaats in de Tai Chi school in de Amsterdamse Kerkstraat. Ze stal ze gelijk m'n hart, op zoveel liefde kon ik alleen maar verliefd worden.


De satsangs in Amsterdam trokken aanvankelijk maar een klein publiek. Maar het goede nieuws verspreidde zich snel. Toen Neelam in de zomer van 1997 terugkwam bleek de nieuwe, veel grotere zaal op het Wilhelmina Gasthuis terrein al snel te klein. De aankondiging dat er in India een retraite ging plaatsvinden deed m'n hart sneller kloppen. In oktober zat ik dan ook in een kleine afgelegen ashram in Rishikesh, aan de oever van de heilige Ganges. Een kleine groep voornamelijk Amerikanen en Nederlanders had de lange reis gemaakt om enkele weken dagelijks in de schaduw van de mangobomen en aan het strand van de Ganges met Neelam te mediteren en haar antwoorden te luisteren.

Neelam:
laxman jhula'Ik werd als Katarzyna Latawiec 35 jaar geleden in Wroclaw in Polen geboren. Toen ik acht jaar oud was had ik mijn eerste spirituele ervaring. Op vakantie met mijn ouders liep ik een zonnesteek op. In paniek werd ik snel naar een klein ziekenhuis gebracht. Daar raakte ik in een totaal andere bewustzijnstoestand, een toestand van volledig aanwezig zijn, zonder ideeën, zonder verleden, no mind, een loslaten van al het bekende.
Het was een mysterie voor me en duurde een paar dagen. Ik schonk er daarna geen aandacht meer aan, sprak er ook niet over. Ik begreep niet wat het was.
Op twintig jarige leeftijd ging ik samen met mijn eerste echtgenoot naar Duitsland op vakantie maar keerde echter niet meer terug naar Polen. Het was niet makkelijk geweest naar het buitenland te gaan. Ik had er zeer veel moeite voor moeten doen om een paspoort te krijgen. In Duitsland ging ik in 1985 als actrice in een avant garde theater aan het werk. Tevens startte ik met Tai Chi lessen. Daarmee begon mijn spirituele reis. Tai Chi was lange tijd mijn pad, het bracht me in contact met het spirituele. Maar met Tai Chi was ik ook"lost in doing". Ik zag over 'het hier en nu' dat altijd beschikbaar is heen. Ook mijn werk als actrice hielp me op mijn pad. Ik leerde erdoor in het hier en nu te focussen. In die tijd in Duitsland veranderde mijn hele leven. Ik scheidde van m'n echtgenoot want onze relatie werkte gewoon niet. En ik ontmoette daarna een nieuwe man. Hij was Amerikaan maar opgegroeid in Polen. In 1990 zou ik drie maanden met hem meegaan naar Amerika. Maar ook naar Duitsland ben ik niet meer teruggegaan. In Amerika ben ik zeer intensief met een Tai Chi meester aan het werk gegaan. Ik ontmoette er ook sannyasins van Osho en nam deel aan een aantal groepen en individuele sessies. Ik raakte ontzettend geïnteresseerd in Osho en Krishnamurti, las veel van hun boeken. Op zoek naar de waarheid gebruikte ik alles wat me kon helpen die te vinden. In die periode experimenteerde ik ook met Ectasy. Dat heeft me zeker geholpen op mijn weg. Ectasy heeft natuurlijk een gevaar, je kunt het makkelijk misbruiken. Je kunt makkelijk aan de ervaring die het geeft verslingerd raken en dan heb je een probleem.

Het lijden van de wereld

In die tijd ervoer ik ook het lijden van de wereld. Op het spirituele pad moet je bereid zijn om door hele moeilijke tijden te gaan. Zelf had ik gedurende een lange tijd veel pijn en kwaadheid te verwerken. Tegelijkertijd gebeurden er ook andere dingen, ik ging ik door een kundalini ervaring. En ook begon ik vorige levens van mensen te zien en het karma dat zij meedragen.
Op een bepaalde manier was dat angstaanjagend. Niemand kon me enig inzicht geven in wat er met me gebeurde. Het lezen van boeken van Ramana Maharshi en Osho gaven me enig begrip. Maar ik vertrouwde mijn ervaringen niet. Enkele jaren lang ging ik door heel extreme gevoelens heen en dacht soms dat ik gek werd. Ik volgde een innerlijke impuls en ging op reis naar Polen. Op weg daarheen bezocht ik in Duitsland Moeder Meera, dat hielp me werkelijk enorm. Haar te bezoeken was een ervaring van totale zegen en liefde voor me. Voordat ik haar bezocht voelde ik altijd al een verbinding met Moeder Meera. Terug in de V.S. kwam ik weer terecht in een onbeschrijfelijk lijden. Mijn verlangen om iets te vinden wat voorbij alle lijden ligt werd steeds groter. Een ontmoeting met Gangaji, een Amerikaanse vrouwelijke discipel van Poonjaji veranderde mijn leven opnieuw. Na die ontmoeting had ik een ongelofelijke ervaring van smelten, er was niemand meer over, van puur zijn in een gezegende staat. Ik voelde Poonjaji, zag wie hij werkelijk is. Mijn verlangen naar vrijheid en het beëindigen van lijden was zo intens.

India

neelam satsang in rishikeshIn 1994 besloot ik een reis naar India te maken. Hoewel ik op de ambassade een drie maanden visum aanvroeg kreeg ik er één voor zes maanden. Wat heeft dat nou te betekenen vroeg ik me af. "Just in case", was het antwoord toen ik ernaar vroeg. Ik bleef inderdaad zes maanden! Bij de eerste ontmoeting met Poonjaji huilde ik. Poonjaji zei me voorbij m'n ervaringen te gaan. Hij zei me ik gekomen was om uit te vinden wie ik was en niet om mijn ervaringen te begrijpen. Ik voelde dat ik iemand had gevonden die me kon helpen om te vinden wat voorbij alle lijden ligt. Ik moest volledig de leegte in zonder ook maar iets terug te houden. Alles wat ik wist en me herinnerde, de hele wereld, mijn lichaam, alles verdween. "Je hebt de oceaan van samsara overgestoken, zei Poonjaji me daarna, geniet ervan als het blijvend is." Terug in de V.S. wilde ik met mijn vrienden delen wat er met me gebeurd was. Er ontstonden spontane satsangs. ' Yes, you can do it" antwoordde Poonjaji op een brief van mij of dat o.k. was. Begin '97 ben ik weer naar India gegaan en heb zowel in Lucknow als Rishikesh satsang gegeven. Mijn leven is nu toegewijd aan het geven van satsang, ik deel wat ik gevonden heb.'

 

Gepubliceerd in Connection magazine 1998.

satsang in RishikeshHome    Boeken  Gastenboek  Links  Satsang Spanjecentrum  Tibet