Home HotBooks Visitors'book Links Satsang Agenda India Spainproject Tibet
OSHO FILM FESTIVAL AMSTERDAM
17 t/m 19 november 2006
Een fascinerende reis door het leven van Osho en de beweging rondom hem.
Films in twee zalen, meditatie in een derde zaal.Nederlandstalige documentaires. English documentaries Duitse documentaires Programma overzicht per dag
Ned. documentaire uit 1980. Opgenomen in Poona, India, en Amsterdam. . Commentaar op Osho uit domineesland. Beelden van interviews van Nederlanders in Poona. Opnames op Amitabh, het centrum gevestigd op een grote boot in Amsterdam enz. Liggen de gevaren van fascistische machtswellust op de loer? Ontwortelde mensen in levensnood? Dat is wat de programma maker zich o.a. afvraagt. (staat gepland op vrijdag) 50 minuten.
Belgische documentaire uit 1985. De man die God was.Veel zeer onbekende beelden uit Poona in de jaren 70 uit de encountergoepen waar geweld en seks was toegestaan. Verder: Het machtsmisbruik van Sheela, de vrouw die in Amerika de gemeenschap leidde, de bomaanslag op het hotel van de gemeenschap in Portland.
Beelden van schietende sannyasins, van de beveiliging zoals die na de bomaanslag in het leven was geroepen. De documentaire legt de nadruk op waar het fout is gegaan in de beweging, een aantal zaken worden feitelijk onjuist weer gegeven. 50 min. (staat gepland op zaterdag)VPRO documentaire: De Meester en het Echte Leven. Lengte: 78 minuten
In 1984 maakte Frank Wiering indruk met zijn documentaire De Nieuwe Mens, waarin hij een heel persoonlijke impressie gaf van het Nederlandse Boeddhaveld.
Hij bracht o.m. een bezoek aan De Stad Rajneesh en aan de commune in Oregon en interviewde enkele Nederlandse sannyasins over het hoe en waarom van hun sannyasin-zijn. In 2004 maakte hij opnieuw een documentaire, waarin hij de vier sannyasins die hij in 1984 interviewde opzocht en hen vroeg hoe het hen de afgelopen twintig jaar vergaan was. Deze zoektocht voerde hem naar Ojas in Amsterdam, naar Dassana op Ibiza, naar Ekanto in Denemarken en naar Preyas in Australië. In flashbacks worden hun uitspraken van toen vergeleken met hoe zij nu terugkijken op alles wat zij 'Rondom Osho' beleefden. Wat hebben zij geleerd? Hoe passen zij dat toe in hun leven van alledag? Is hun kijk op het leven en spiritualiteit veranderd? (staat gepland op zondag 16.30)Verder allerlei anders Nederlands materiaal. Het lijkt wel een andere planeet als je beelden uit de jaren '80 nu terugziet!
Engelstalige documentaires e.d. Bijna allemaal in het Nederlands ondertiteld. Inhoud en foto's staat eronder.Poona ashram 1978, a unique document
Osho and The World Press. Different interviewers asking any critical question you can imagine.
Rajneeshpuram, the second year
The end of Rancho Rajneesh / Het Einde van Rancho Rajneesh.
Een Spirituele Aanslag / A spiritual terrorist
The New Dawn I Leave You My Dream
The way of the heart, Rajneeshpuram 1984 niet ondertiteld
My Dance Is Complete. BBC documentary
Energy darshan with Osho, Poona one, a rare documentary
Bhagwan 1975 Documentary from an American moviemaker in Poona in the early days
The rising moon 1968- 1975
Everyman. A BBC documentary about the power struggle within the city Rajneeshpuram in the U.S.A.
Contains an interview with FBI officials and the Attorney General from Oregon. Two English female sannyasins, are wanted by the American government. 45 min.
Duitse documentaires
Bhagwans Erben. Duitse documentaire die een goed beeld geeft hoe het verder is gegaan na de dood van Osho. Beelden uit het centrum in Keulen, carnaval in Poona, het verlaten Rajneeshpuram, Sheela die op een bejaardencentrum werkt. Opnames in de Humanniversity, het grote centrum van Veeresh in Egmond aan Zee. Beelden van een Osho Centrum in St. Petersburg in Rusland. Duitstalig, 45 min.Unterwegs
Dagboekfilm van Anna Kubina. Anna wordt in 1984 sannyasin. Nadat door alle negatieve publiciteit over Osho mensen haar vroegen waarom een intelligente vrouw als zij sannyasin was maakte ze een film. Beelden van het leven in de gemeenschap in Munchen, Hamburg, Demonstrties voor oOsho in Bonn in 1985. Osho in Griekenland in 1986. Poona 1998. 1.15 uur Duitstalig.
Osho 1931 - 1990 Lengte: 55 minuten
Deze documentaire begint met een krachtige stellingname van Osho dat hij vóór vrouwen is en tegen elk mannelijk chauvinisme. Daarna volgen beelden en bijzonderheden uit zijn jeugd, zijn studententijd en zijn professoraat filosofie. Dan komen er opnames uit de tijd dat hij als 'Acharya Rajneesh' door India trok en vele controverses opriep, en hoe hij zich in Bombay vestigde. Het accent ligt vervolgens op 'Poona 1', de tijd waarin de wereldpers de ashram ('the place to be') ontdekte. Er volgen unieke beelden van de dood van Swami Vimalkirti (prins Welf van Hannover).
De tijd in Oregon komt in beeld (waarbij Osho over de Rolls Royces spreekt), de opbouw van de commune, de tegenwerking door bevolking en autoriteiten van Oregon en de waarschuwingen tegen AIDS, een waarschuwing die de wereld ten onrechte, zo bleek als te vergezocht verwierp. De kwestie Sheela wordt aangeroerd, evenals Osho's gevangenneming. De World Tour wordt getoond (unieke beelden van Kreta en Uruguay) en de terugkeer via Nepal en Bombay naar Poona.
Dan volgen er beelden van 'Poona 2', van Osho's toespraken, van therapiegroepen. Duizenden stromen weer toe. Osho spreekt over de Nieuwe Mens (Zorba de Boeddha) en introduceert nieuwe meditatietechineken, zoals de Mystic Rose en de gibberish. Deze laatste meditatietechniek vindt in de Buddha Hal plaats, onder leiding van Osho zelf. Zijn gezondheid verslechtert echter zienderogen, en in april 1989 spreekt hij zijn laatste woorden tot zijn sannyasins: 'Sammasati', dat wil zeggen 'Vergeet nooit dat julie Boeddha's zijn'.
De film besluit met opnames van de crematieplechtigheid in Boeddha Hal, van de crematie zelf en van het overbrengen van de urn met as naar de Samadhi in
de commune.
English: This is the first comprehensive film biography of Osho. It includes countless pieces of unreleased footage.
his documentation takes us to Oshos place of birth Kuchwada in central India as well as to the places where he grew up, studied and meditated in his early life.We see previously unknown pictures from his time as professor at University of Jabalpur and as orator to multitudes of more than 50.000 people.
here is a thorough documentation of the time in Poona and the Ranch in Oregon USA,
As well as the ensuing abduction through the agencies of the US Government.
After his deportation from the US and the odyssey of the world tour through 21 countries, we return to Poona where Oshos life is documented until he leaves the body on January 19th 1990.
Osho and The World Press. English met Nederlandse ondertiteling
Osho, geïnterviewd door de Internationale Pers Lengte: 55 minuten
In de zomer van 1985 gaf Osho regelmatig interviews aan vertegenwoordigers van de internationale pers. In die interviews komen regelmatig zaken aan de orde die inzicht geven in de manier waarop Osho's leven is ingericht. Zij maken dus deel uit van zijn levensverhaal, zijn biografie. In de documentaire 'Interviews with The World Press' is een selectie van deze gesprekken met de pers opgenomen.
1. Een journaliste uit Oregon wil weten waarom Osho zijn commune zo georganiseerd heeft, dat vrouwen er de hoofdrol in spelen. Het geeft Osho de gelegenheid zijn standpunt hierover toe te lichten.
2. Een Australische journalist vraagt wat Osho van de in de commune aanwezige Australiërs vindt. Hij krijgt een heel persoonlijk antwoord.
3. Een andere Australische verslaggever vraagt Osho expliciet naar zijn sexuele leven. Osho antwoord hem even openhartig en vertelt hoe hij nu en voorheen met zijn sexuele verlangens omgaat. Ook beantwoordt hij een vraag over de kleren die hij draagt.
4. In het gesprek met een tweede journalist uit Oregon komen verschillende onderwerpen aan de orde, zoals de roddels die er over Osho in omloop zijn, de Rolls Royces, de horloges en zijn showman-achtig optreden. Osho licht toe hoe deze kwesties gezien moeten worden.
5. De journalist Willem Scheer (Nederlandse Persunie, Den Haag) is Rooms-Katholiek maar houdt ook van Osho's boeken. Hoe deze paradox op te lossen? En hoe zit het met al die Rolls Royces? Ook hij krijgt een heel persoonlijk antwoord.Rajneeshpuram, the second year
Documentary from Rajneesh Foundation International. The documentary gives an impression of the building up of Rajneeshpuram, a place in the middle in the desert in Oregon is transformed into a thriving community. Lots of work of the infra structure is being done. Buildings arise everywhere. The land is farmed again, the ecology restored. A big flood washes away a bridge and leaves Osho with no way out on the other side of the river. Niet ondertiteld. 40 min.
Het Einde van Rancho Rajneesh. Nederlandse gesproken commentaar (voice over) Lengte: 55 minuten
Deze documentaire geeft een korte inleiding over Osho's jeugd en studententijd en over de tijd waarin hij rondtrok door India om zijn visie op religie bekend te maken. Het grootste deel van de documentaire gaat over de tijd in Amerika. De moelijkheden die de opbouw van de commune in de weg gelegd worden komen duidelijk aan de orde: de houding van de bevolking van Oregon, van de autoriteiten, van aktiegroepen zoals 1000 Friends of Oregon. Voor- en tegenstanders komen aan het woord, achtergronden van het optreden van de verschillende betrokken groepen worden belicht: van fundamentele christenen tot sannyasins, van de lokale bevolking in Antilope tot de autoriteiten. De snelle groei van de commune tegen alle verdrukking in gaat daarbij onverminderd door.
Vervolgens wordt aandacht besteed aan de verharding die optreedt, m.n. na de bomaanslag op het Rajneesh Hotel in Portland. De commune bouwt nu o.a. een politiekorps op. De juridische strijd om de status van Rajneeshpuram als zelfstandige bestuurseenheid wordt geintensiveerd, de Amerikaanse federale overheid gaat zich er mee bemoeien en Sheela's optreden in TV-programma's wordt uiterst scherp van toon. Getoond wordt hoe de sfeer 'wij' tegen 'zij' wordt. De aktiviteiten die beide groepen daarbij ontwikkelen (wij: het Share-A-Home project, zij: de constante juridische procedures) worden op hun merites beoordeeld.
Dan komen Sheela's vertrek en arrestatie in Zwitserland aan de orde, met aandacht voor de akties die zij ondernam om de commune te beschermen, maar die in feite vanwege hun strafrechtelijk karakter uiteindelijk tot haar ondergang hebben geleid. Er zijn ook (zeldzame) beelden van Osho's vertrek en arrestatie.
De documentaire besluit met het tonen van enkele beelden van Osho's dood en crematie in 1990. Enkele slotconclusies worden getrokken door een aantal personen, die in de documentaire aan het woord kwamen.
A spiritual terrorist. Een Spirituele Aanslag. Australian documentary. Niet ondertiteld! Lengte: 56 minutes
De hoofdlijn in deze film wordt gevormd door de Australiër Matthew, die 'op zoek naar zichzelf' in 1988 naar Poona vertrekt. Zijn vrouw Carol heeft haar twijfels. Er volgen beelden over Osho's leven, tot het moment waaop hij zich in 1974 in Poona vestigt. Daartussendoor wordt commentaar gegeven op de misverstanden die rond Osho heersen door o.a. Devageet (Osho's tandarts), Anando (Osho's secretaresse) en Turiya (therapeute, weduwe van Vimalkirti, prins Welf van Hannover). Ook Siddharta (als kind voorspelde Osho hem dat hij op zijn 21e verlicht zou worden) geeft zijn visie op Osho en op zijn mede-sannyasins. Matthew wordt gevolgd op zijn ontdekkingsreis naar zichelf via beelden van therapiegroepen en meditaties. Er zijn beelden van Osho's dagelijkse leven: hoe zijn robes gemaakt worden, zijn keuken, de bouw van zijn 'slaapkamer', zijn wandelingen in de tuin, het bewerken van de collectie grappen voor zijn toespraken. Na een terugblik op de gebeurtenissen in Rajneeshpuram en de World Tour vervolgt de documentaire met beelden van de opbouw van Poona 2 en een uitleg van Osho's Mystic Rose en gibberisch meditatie. Verder is te zien hoe Osho boeken signeert en een viering inleidt van de dood van een sannyasin die is overleden aan een hartstilstand. De film eindigt met opnames van Matthew die sannyas neemt en terugkeert naar Australie, waar vrouw en kind hem op het vliegveld opwachten.
English: This brilliantly investigated documentary by an Australian film team, produced one year before Osho left his body, gives us an in-depth view into the ashram and the work of a spiritual master. It tells the story of Matthew, an Australian husband, who decides to travel to the Osho ashram in Poona to find himself, against the wishes of his wife who thinks that his place is not in Poona but at her and their baby's side.
But he still goes and the film team go with him.From then on they follow every step he takes, from his arrival and check-in at the gate to his first experiences with meditation up to his first therapy group.
The film describes very sensitively all the changes Matthew goes through. Finally he decides to become a Sannyasin himself.
Parallel to his story the film also portraya Osho and his complete biography. We basically come to know Osho through the eyes of Matthew, who gradually acquires deeper and more profound insights into Osho's work and starts to understand more and more.
This film team managed to take some extraordinary shots of Osho, e. g. some very rare film sequences from Osho inside his prison cell, taken from the monitoring camera of the prison.
The film team endeavoured not to bring any superstitions or prejudices into their work but to show things the way they came to know them.
One feels that they did not just make a film hiding behind their cameras and keeping themselves aloof and distances but that they themselves went through a growth experience.
The New Dawn I Leave You My Dream 55 min.
Een Nieuwe Dageraad - 'Ik laat mijn droom aan jullie'.
Deze film begint met de gebeurtenissen rond Osho vanaf het moment dat hij zijn lichaam verliet. Amrito, zijn dokter, vertelt over die laatste ogenblikken. We zien beelden van Osho's lichaam dat de Boeddhahal wordt binnengedragen, van de viering in Boeddhahal, van de verbranding van zijn lichaam en van de overbrenging van zijn as naar de ashram, naar de Samadhi. 'Osho, Never Born, Never Died'.
Beelden van Osho volgen, zijn stem klinkt: 'Jullie zijn mijn woorden, verspreid ze over de wereld'. We zien hoe Osho een bezoek brengt aan de Osho Multiversity Plaza, met opnames van het aanbod aan therapieën die beschikbaar zijn. 'Dit is een Mysterieschool ' zegt Osho, 'Geen school om kennis op te doen, maar om die weg te nemen'. De camera registreert beelden van actieve meditaties en van therapiegroepen, terwijl Osho's stem zijn visie weergeeft hoe de moderne mens therapie nodig heeft. Vijfentwintig eeuwen nonsens drukken op zijn schouders, maar therapie hier is niet bedoeld om aanpassing aan de maatschappij mogelijk te maken. 'Therapie moet meditatie worden en meditatie komt uit bij Verlichting'. Met andere woorden: 'Jullie kondigen een Nieuwe Dageraad aan'.
De film laat indringende beelden zien van een commune in vol bedrijf, met al zijn verschillende departementen en aktiviteiten. Aan het slot van de film vertellen een Italiaanse Ma en twee bezoekers uit Zweden wat hen in Osho's visie en werk heeft aangetrokken.
7. The way of the heart, Rajneeshpuram 1984. Niet ondertiteld 30 minuten
Beelden van de opbouw van Rajneeshpuram met tussendoor quotes van Osho. Een produktie van Rajneesh Foundation.
No other film shows the unique atmosphere of love and spirituality better than this masterpiece. A must for all who want to learn more about the ranch and the vision of life lived there
Bhagwan 1975 Documentary from an American moviemaker in the early days of the ashram in Poona. English, German subtitles. 45 min.
Starts in the U.S.A . a rare impression of the Poona ashram in the very early days when the ashram was still very Indian. Beautiful shots among else of celebration days and Osho lecturing, the city of Poona etc. The film brings out the flavour of the ashram in 1975. English,
Quality could be better!
The Rising Moon English, no subtitles 33 min
Unique recordings of Osho's earliest phase: the famous Meditation Camps in Mount Abu, first dynamic in Bombay in 1968, his stay in the Woodlands appartments in Bombay apartment and his journey to the new ashram in Poona in 1974.
The earlier years of Osho's life are not nearly as well documented as the later phases in Poona or in the US.
But still there are a few unique recordings remaining, reaching back as far as the late 1960's, when Osho was still called Acharya Rajneesh and performed his famous Meditations Camps in Mount Abu, at that time primarily with Indian participants.
Osho was still speaking publicly in cities like Bombay and drawing tens of thousands of people.
But even at that early stage the shockwaves of this millennium occurrence reached around the world and gradually the first seekers from the west arrived in India.
A few years later Osho began to initiate these spiritual seekers into his Neo-Sannyas, a revolutionary new approach towards life. In order to dedicate himself entirely to authentic seekers, Osho dropped his travelling around India and his public speeches as the majority of audiences were not interested in changing their lives, and moved to Bombay.
In his apartment there he began to speak only for his Sannyasins and visitors who were really interested in finding themselves.
Very soon this apartment became too small for the enormous number of people coming from all over the world.
At the end of 1973 a group of Sannyasins, lead by the Greek disciple Mukta, bought a house with a surrounding garden property in nearby Poona and invited Osho to stay amongst them and to speak to them.
On his enlightenment day, March 21st 1974, Osho moved into his new flat in Koregaon Park and started to give daily discourses on the terrace in front of his living room. The ashram in Koregaon Park in Poona was in the headlines of the world press for the next two decades.
Poona ashram 1978
Documentaire over Poona in de jaren '70. Slechte kwaliteit maar absoluut uniek!!
Geeft de sfeer van die tijd bijzonder goed weer, alsof je er zelf bent.
Een indringend en intiem portret van het leven in Poona, het geweld in de groepen enz. Beelden uit de groepen met de top therapeuren uit die tijd zoals Somendra (Michael Barnett0 en Teertha (Paul Lowe). Verder opnamen van de darshans, de ontmoetingen in een kleine groep in de avonden, je ziet Osho annyas geven. Beelden van sufi dansen, music group 's avonds in Buddha Hall enz.
Een documentaire van binnenuit, maak de jaren '70 in Poona zelf mee!
A sentimental journey voor wie er was