logo.gif (2217 bytes)

Solar Web navigatiebalk

Het zonnestelsel

Als we het over het zonnestelsel hebben, bedoelen we de Zon en alles wat daaromheen draait. Nu weten we dat er negen planeten om de Zon draaien. Maar nog niet zo lang geleden, wist men dat nog niet.
Zonnestelsel

Rond het jaar 150 stelde de Griekse astronoom Ptolemaeus een theorie op over de ruimte. In zijn theorie was de Aarde het middelpunt van het heelal, en draaiden de Zon en de andere planeten om haar heen. Pas in 1530 ontwikkelde de astronoom Copernicus zijn theorie dat de Zon het middelpunt was, en dat de planeten (dus ook de Aarde) daaromheen draaiden. Ook al eerder waren zulke theorieŽn bedacht, maar Copernicus werd door meer mensen serieus genomen, hoewel de meeste mensen hem niet geloofden. Pas zo'n honderd jaar na Copernicus was het zo goed als bewezen dat de planeten om de Zon draaiden. En de Zon bleek gewoon een ster te zijn, die vanaf de Aarde erg helder is, omdat hij zo dichtbij staat.

Het woord 'planeet' komt van het Griekse woord 'planetos'. Dit betekend 'dwaalster'. De planeten dwalen inderdaad langs alle sterren aan de hemelbol.

De negen planeten die om de Zon draaien zijn, op volgorde van nabijheid tot de Zon, Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto (zie ook het plaatje bovenaan deze pagina). Alleen de eerste zes planeten zijn met het blote oog te zien. De andere planeten werden pas ontdekt na de uitvinding van de telescoop door de Nederlandse brillenmaker Hans Lippershey.

Klik op een van de knoppen hieronder voor meer informatie over een onderwerp. U kunt ook op een van de planeten (of de Zon) op de afbeelding bovenaan deze pagina klikken.

De Zon

De planeten:

Mercurius

Jupiter
De manen van Jupiter

Venus

Saturnus

Aarde
De Maan

Uranus

Mars

Neptunus

Pluto

En verder:

kometen

Meteoren

PlanetoÔden