DE FIETS

De eerste fiets


De eerste fiets is de Draisine uit het jaar 1817. De maker was de Duitse Freiherr Karl von Drais.

Daar komt de naam Draisine vandaan. De fiets is gemaakt van hout en ijzer. Von Drais bedacht een simpele rem: een soort ijzeren schepje aan een riem. Door de riem aan te draaien werd het schepje tegen het wiel gedrukt, waardoor hij remde. Meneer Von Drais had de trappers (pedalen) nog niet uitgevonden, gewoon omdat hij er niet aan dacht. De Draisine moest je vooruit zien te krijgen door je voeten tegen de grond af te zetten.

--------------------------------------------------

De Fransen Pierre en Ernest Michaux maakten deze fiets in 1861. De Michaux lijkt nog heel erg op de Draisine.

Alleen deze fiets heeft trappers

Ze maakten de trappers met stangen direct aan het voorste wiel vast. De trappers draaiden dus altijd met het wiel mee. Om sneller te gaan, maakten ze het voorwiel groter dan het achterwiel. Als het wiel kleiner zou zijn, moest je het wiel namelijk sneller rondtrappen om vooruit te komen.

--------------------------------------------------

Hoe kan de fiets nog sneller


Uitvinders en andere handige mensen dachten na over hoe ze de fiets sneller konden maken. Het wiel werd groter, maar het was moeilijk om er bovenop te klauteren. Er zijn wel eens mensen vanaf gevallen. Als je door een kuil reed, kon je zo een salto voorover maken. Dat kan je een paar voortanden kosten. Het enige dat ze toen konden bedenken was: maak de fiets minder zwaar, dan ga je sneller. Meneer Eugène Meyer uit Parijs was de eerste die dat bedacht. Hij maakte de ijzeren buizen van de fiets hol. De Engelsman James Starley maakte de eerste Hoge Bi in 1870, de Ariel. Deze was nog van hout. Door het grote voorwiel ging je sneller. De topsnelheid was ongeveer 40 kilometer per uur. Op de Hoge Bi werden zelfs wedstrijden gereden. Remmen deed je door de andere kant op te trappen en nog steeds met de rem van Von Drais (het schepje).

--------------------------------------------------

Het stalen frame

De Fransman Meyer maakte een stalen frame en zette daar wielen aan die bijna even groot waren. Hij haalde de trappers van het voorwiel af en maakte die vast aan een aparte as onder aan het frame. Aan een kant kwam aan die as een tandwiel, daar ging een ketting overheen die naar een tandwiel in het achterwiel liep. Deze fietsen noemden ze safety bike (Veiligheidsfiets).

--------------------------------------------------

De rubberen band

In 1885 maakte John Kemp Starley een fiets die hij Rover noemde. Het frame ziet er haast uit als bij een fiets die we nu kennen. Door het voorste tandwiel groter te maken dan het achterste kreeg hij, een versnelling. Het grote voorwiel was niet meer nodig.

In 1888 heeft de Ierse veearts J.B. Dunlop de luchtband bedacht. Dat waren toen rubberen opblaasbanden, nog zonder binnenband.

En dan hebben we de fiets die we vandaag nog kennen.

Er is niet zo heel veel meer veranderd aan de fiets.

--------------------------------------------------

Er zijn nu wel veel meer soorten fietsen zoals:

Mountain bike,lichte fiets met alluminium frame en hele brede banden, en er zitten heel veel versnellingen op

Atb (all terain bike) in nederlands betekent dat fiets die op alle soorten terreinen kan fietsen.

Driewielers voor kleine kinderen

Spartamet fiets met een klein benzine motortje, zodat je niet hoeft te trappen.

Elektrische fiets fiets met een elektrisch motortje,die heel soepel mee fiets als je maar heel iets trapt gaat hij uit zichzelf al sneller, je hoeft dus niet hard te trappen om voor uit te komen. Heel makkelijk om tegen een berg op te fietsen.

Ligfiets een fiets waar je niet rechtop op zit maar op ligt

Vouwfiets een kleine fiets makkelijk voor op de vakantie die je op kunt vouwen

Tandem is een fiets waar je met meerdere personen op kunt fietsen

--------------------------------------------------

Er zijn ook allerlei handige dingen bedacht voor op de fiets zoals:

Kinderzitjes, om kleine kinderen veilig in te laten zitten tijdens het fietsen.

Kinderkar, een kar die je achter je fiets kunt hangen met een stang waar kleine kinderen in kunnen zitten.

Of een kar om bagage in te vervoeren

Aanhangfiets, het wordt dan een soort tandem, maar dit is een tweede fiets die je met een stang aan een gewone fiets vast maakt.

--------------------------------------------------

Sporten op de fiets

Er zijn ook heel veel sporten met een fiets zoals:

Wielrennen, dat is zo hard mogelijk van start naar finish fietsen op de gewone weg. Je fietst op een wielrenfiets, dit is een hele lichte fiets met heel veel versnellingen en dunne banden.

Mountainbiken, dat doe je met een mountainbike, je fietst dan zo hard mogelijk van start naar finish over heel moeilijk terrein, zoals over modder, over bulten en door het bos.

Fietsencross, over een parcours fietsen met bulten, wie het eerst weer over de finish is heeft gewonnen.
Je fietst op een atb

Je kunt natuurlijk ook gewoon voor je plezier fietsen, zoals mee doen aan fietstochten, je fietst dan een soort puzzeltocht. Je krijgt een papier mee met de weg erop hoe je moet fietsen. Dit kan je gewoon heel rustig aan doen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een eindje fietsen.

--------------------------------------------------

Verkeersexamen

Alle kinderen van groep 7 nemen een verkeersexamen af.

Eerst moeten ze allemaal vragen beantwoorden over verkeer.

En daarna moeten ze in hun dorp of stad een uitgezette tocht fietsen. Alle kinderen krijgen een hesje aan met een eigen nummer erop.

Onderweg kijken mensen of de kinderen wel goed fietsen, hun hand uitsteken, goed uitkijken.

Van tevoren wordt ook gekeken of je fiets in orde is:

Of het stuur wel goed vast zit, of er geen slag in het wiel zit, of je goede voor en achter verlichting hebt, of de remmen goed werken, of het zadel heel is en vast zit, of je pedaalreflectoren hebt, of je zijreflectoren hebt op je banden of wiel, of de pedalen heel zijn en vast zitten, of de bel werkt, of je een rode reflector hebt achter op je fiets.

Aan het eind krijgen de kinderen die geslaagd zijn een diploma.

--------------------------------------------------

Vertellen over de fiets die ik mee heb genomen

 

Aan het eind van mijn spreekbeurt heb ik alle kinderen van mijn klas een kleurplaat gegeven die ik van internet had afgehaald, en een bouwplaat (stikkervel) van een fiets die ik had gekregen via www.sparta.nl

 

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen