Opera browser

Contact:

sipke at operamail.com

Laatste update: 2007-08-19

InhoudContents

Andere Opera-pagina'sOther Opera pages

Er zijn al vele webpagina's aan Opera gewijd, maar de meeste daarvan zijn niet Nederlandstalig. Deze is dat wel, hoewel er hier en daar fragmenten in het Engels zijn toegevoegd. Gebruik de inhoudsopgave rechts om de behandelde onderwerpen te bekijken.Most of the information presented on these pages is in Dutch, but there are parts in English as well. Use the Table of Contents on the right to visit all pages related to Opera. A list of alternative websites dedicated to Opera can be found on my.opera.com.

Wat is Opera?

Velen kennen “de blauwe e” op hun bureaublad, Internet Explorer (IE), als de toegang tot internet. Er zijn echter ook alternatieven (waarvan Firefox de bekendste is) en bovendien goede redenen om op een van deze alternatieve over te stappen.

Opera is “de derde browser”. Het heeft een vrij klein marktaandeel vergeleken met de andere twee programma's, maar het doet er in technisch opzicht niet voor onder. Sterker nog, het is in vele opzichten een voorloper. Bijvoorbeeld surfen op meerdere pagina's binnen de browser in zogenaamde tabs – eind 2006 nieuw in IE7 – is tien jaar geleden al in Opera geïmplementeerd.

Het Noorse Opera Software ontwikkelt Opera en brengt daarmee de enige Europese browser van belang op de markt. Het levert versies voor Windows, Linux, Mac en andere besturingssystemen. Op het gebied van browsers voor mobiele telefoons is Opera een grote speler, zeker na de introductie van het gratis Opera Mini.

Opera is sinds september 2005 gratis.