Eddy Assan:

Levende legende.

R.B. Den Haag

Driemaal goud behalen in Suriname is niet een gebeurtenis die zomaar in de vergeetheid raakt. De zanger Eddy Assan heeft dat mogen ervaren. Nog steeds is hij een graag geziene gast in de muziekwereld. In plaats van te teren op oude successen heeft hij in Nederland zijn carière nieuw leven ingeblazen.
Nadat hij twee jaar met FLOWERS weer zijn rentree maakte na een muziekale flirt in Duitsland acht hij nu de tijd rijp voor iets vernieuwends.Samen met zijn tijdgenoot OESJE heeft hij EROMAS opgericht, een nieuwe formatie die naast covers, veel eigen werk ten gehore zal brengen. Daarnast blijft Eddy ook solo aan de weg timmeren. Zijn inspiratiebron is verre van opgedroogd maar hij heeft reeds nieuwe jonge talenten opgezocht die hij wil begeleiden. Een kleurrijk figuur die je op straat niet over het hoofd ziet ook al is zijn lengte aan de korte kant. Nog steeds sieren zijn lange haren zijn smal gezicht. Er zitten meer grijze draden tussen, maar het is vooral zijn stem die hem naam en faam opleverde.

Sinds zijn komst in Nederland heeft hij een aantal LP en CD uitgebracht. Zo heeft hij met Ragmat Amatstam (Kondre Foe Mie Dring)in 1987 en een jaar eerder met SURAKA uitgebracht. Met Pasta Promotion bracht hij een drietal CD uit. Zijn eerste Tang Horie Ing Dring heeft hij enkele oude hits in een nieuwe jasje gestoken. Ook zijn Ballad ''Wang Ai Karoe" staat erop. het nummer dat uiteindelijk leidde tot zijn doorbraak in Suriname, in zijn prille carrière. Hij werd inderdaad de oogappel van het pupliek. Nadat hij enkele jaren met de groep ASTARIA succes had geoogst, werd Eddy Assan na deze hit een begrip zowel onder de Javanen als onder de andere culturen. Na enkele succesvolle jaren met de groep Astaria, schoot ineens Assan's solocarière als een komeet omhoog. Hierdoor kreeg hij al gauw te maken met de schaduwzijde van zijn beroemdheid!. Mijn leven werd plotseling onder een vergrootglas gezet. Alle ogen waren op me gericht. ":Dit bleef niet zonder consequenties. Assan leven stond op zijn kop. " ik kon er niet mee omgaan. Ik wilde gewoon mensen blij kunnen maken met mijn muziek en geliefd zijn. Ik had nooit doelbewust muziek gekozen om zo in de spotlight te staan. Ik wou gewoon mijn muziek maken en de volksjongen te blijven. Zo simpel als hij zijn leven wenste, bleek niet te realiseren.
Zijn nummer EGHI DENKI bleek op zijn eigen situatie van toepassing. Roddels over hem bereikten hun hoogtepunt tot in de serieuze media, die zich met anthousiasme op hun prooi hadden gestort. Met SILVY SINGOREDJO (een van de vele ( jonge ) talenten nam hij de nummer Eghi Denki op. Dat werd zijn tweede goudenplaat. De eerste was zijn eersteplaat EDDY ASSAN meets T-GROUP 75 met grote hits als Astria, Sting foe lobie en Palo 2x.

Eddy Assan is de eerste en enige Surinaamse artiest met drie gouden plaat en een eigen TV-show. Elke nieuwe product werd met veel verve gepresenteerd tijdens zijn DISCO FAMILIE SHOW. Met Astaria bracht Eddy Assan een aantal singles uit , onder de label GEMINI van W. Duttenhover. Van Gemini stapte hij naar Disco Amigo waar hij in totaal acht LP's en tientale singles en een BEST OF uitgebracht. Net als veel andere Javanen houdt Eddy ook van ROCK, Creolen zingen volgens mij beter Soul. Ik zong daarom meer Rockballads. Blue eyed soul, soul van blanke zangers, sloeg daarom meer aan bij hem. Op alle cd's heeft een aantal Rockballads staan o. a "Tang Hori ing Dring", Tangi Foe Joe, Me Mies Joe, en de grootste hit ENGEL een eigentijdse versie van HEAVEN(Bryan Adams).
Daarnaast zingt Assan alle stijlen waardoor hij zich ontpopt heeft als een allround zanger. Zijn stem werkt als een magneet, ongeacht waar hij vertoeft, trekt hij publiek. Net zoals hij als veertienjarige op de Surinaamse televisie de harten van kijkers stal met zijn performance met zijn eerste groep THE MICRO BEATS. Na de Micro Beats heeft hij aansluiting gevonden bij de toen populaire Javaanse groep SUKA HATIE en ASTARIA. Met deze groep heeft hij vele hits geschreven. o, a. Wang Ai Karoe, Denk A Torie, en Liebie Sang Mi Lobi. Door zijn immense populariteit die hij in Suriname had opgebouwd kreeg hij hier tal van aanbiedingen van muzikanten en organisatie.

Zo kwam hij voor eerst in Nederland in 1978 om een aantal optredens te geven. Na Suraka richte hij samen OESJE en RAGMAD de groep ROEPIA nu RUPIA. Ook was hij ook medeoprichter van LE FREAK samen met een nieuwe talent nu een heel bekende zanger STANLEE RABIDIN. Na vier jaren was de lol af en begon Eddy Assan weer aan zijn solo carière en bracht onder zijn eigen label(EDCO) LOBI PAPA uit. Met deze CD heeft Eddy drie grote hits, LOBI PAPA, ENGEL en Missie foe Coesewijne. En was de enige zanger die met twee nummers op het jaarlijkse Best 25 of The Year.

Nu is hij bezig met een nieuwe cd ter gelegenheid van zijn 25e jarige bestaan als zanger /schrijver. Daarnaast treedt hij als zanger en PR met EROMAS, de nieuwe formatie die zijn behoefte voorziet om meer eigen geschreven nummers aan de man de brengen. Hij oogt veel succes samen met Oesje met EROMAS. EROMAS vierde op 5 februari 2000 met veel succes haar eenjarige bestaan. Hij heeft in zijn loopbaan veel met heel veel muzikanten gemusiceerd.
Bekende collega's zijn: Pablo Nahar, Harto, Guan Navia, Ernesto v. Dal en tal van anderen.

 


19:50 23-3-00
Sincerly yours, Eddy Assan.
email: easandik@nl.packardbell.org

 

Bron: http://www.suriname.nl/home/assan/page3.html

JavaS