Recepten met kastanjes

Home / Paganism

Algemene tips

 

Kastanjepuree

IngrediŽnten (voor ongeveer 10 porties)

1 kg kastanjes
Ĺ theelepel zout
2 dl melk
1 vanillestokje
100 g suiker
1 dl (kook-)room
(1 eetlepel kersenbrandewijn)

        Snijd de kastanjes kruiselings in en kook ze 5 minuten. Verwijder daarna de schil en de bruine velletjes. Doe de gepelde kastanjes in een pan, giet er water overheen tot ze net onder water staan, voeg zout toe en laat de kastanjes 40 tot 50 minuten koken met het deksel op de pan. Wrijf de zachtgekookte kastanjes door een zeef (bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel). Snijd het vanillestokje open en doe het met de melk in een pan. Breng de melk aan de kook (let op dat het niet overkookt), voeg de kastanjepuree toe en laat het geheel al roerend inkoken tot een dikke moes. Suiker en room toevoegen en nog een keer kort laten inkoken. Laat de massa afkoelen en verwijder het vanillestokje. Voeg eventueel de kersenbrandewijn toe.

        Kastanjepuree is in de koelkast een paar dagen houdbaar, maar het kan ook worden ingevroren. Omdat vooral het pellen zoveel werk is, is het misschien een goed idee om ťťn keer een hele middag uit te trekken en dan meteen een flinke hoeveelheid puree te maken (puree van een kilo kastanjes kan lang meegaan, zeker als je hem in niet te grote porties eet). 


Serveertips

 

Kastanjekoekjes

IngrediŽnten (voor ongeveer 30 koekjes)

100 g kastanjes
250 g bloem
180 g boter of margarine
130 g suiker
snufje zout

        Snijd de kastanjes kruiselings in (om het pellen makkelijker te maken en om te voorkomen dat ze ontploffen; als ze toch ontploffen, haal ze dan uit de oven), pof ze 10 tot 15 minuten in een hete oven (250įC). Pel de gepofte kastanjes (ook het bruine velletje), snijd ze in kleine blokjes en rooster de blokjes in een droge pan tot ze een kleurtje hebben (je kunt ze ook ongeroosterd verwerken, maar dan is de smaak minder uitgesproken).
        Roer alle droge ingrediŽnten in een kom goed door elkaar. Voeg de boter toe, snijd deze met twee messen in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand door elkaar tot een soepele bal. Vorm de bal tot een cilinder en snijd er plakjes van, of rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik en steek er met een vormpje koekjes uit. Leg de koekjes op een beboterde bakplaat of op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak ze 15 tot 20 minuten op 180į (heteluchtoven 160į) in het midden van de oven.